Tawaran Program

Senarai Program di KPTM Ipoh

Diploma in Teaching Of English As A Second Language (TESL)

Ini adalah program homegrown yang direka dan dijalankan oleh KPTM dengan panel penasihat pakar dari penyedia pendidikan tinggi awam dan swasta dan pakar industri dengan objektif utama menghasilkan pendidik Bahasa Inggeris.

Pelajar akan terlibat dalam pelbagai persekitaran pembelajaran dan kaedah penyampaian pengajaran. Sepanjang program ini, pelajar akan mengambil bahagian dalam kuliah, demonstrasi, pengajaran rakan sebaya, pengajaran kumpulan dan amalan pengajaran individu.
Graduan program ini boleh memulakan kerjaya yang memuaskan sebagai pendidik atau jurulatih bahasa Inggeris di institusi pembelajaran seperti sekolah rendah swasta, pusat latihan bahasa Inggeris, pusat tuisyen atau melanjutkan pelajaran mereka di mana-mana universiti awam atau swasta.

Di samping itu, graduan boleh berusaha untuk bekerja dalam bidang pemasaran, perhubungan awam (PR), kewartawanan, penerbitan, penyiaran, pengiklanan dan latihan.

Graduan akan mendapati pelbagai peluang kerjaya yang baik di sektor awam dan swasta di mana permintaan terhadap tenaga mahir terus meningkat.